Snart står julen för dörren…

Vad tänker du om det? Jag hörde häromdagen uttrycket ”novent” för första gången. Alltså att man smyger igång julmyset redan nu i november. Vissa blir nog lite stressade av detta, men noventfirarna är nog extra glada att de fått ett ord på sitt beteende.

Mår du bra av att julmysa läääänge, så kör på bara! Men då får du lova mig att hålla stressen borta, dina ögon tindrande och ditt hjärta sjungande ända fram till jul.

Kring juletid är det nog annars så att mångas förväntningar dras till sin yttersta spets (likaså på semestern). Pyntandet ska se ut på ett visst sätt (för så har det alltid varit!), önskelistor skrivs i takt med att barnens ögon tindrar, släktingar hälsas på, och det ska fikas advent och ätas julgodis.

Adventskalendrar ska fixas (och kanske t o m paket köpas till en paket-kalendern), lucia-kläder ses över till barnen (som kanske ändå ändrar sig i sista stund från tomtenisse till pepparkaksgubbe), julkort skrivas, adventspynt ska fram, ljusslingor ska upp utomhus, lökar ska planteras, julgardiner ska upp, lussebullar ska bakas, alla familjemedlemmar ska hinna till frissan i tid… OCH ovanpå det ska julklappar införskaffas.

Ska du fundera ett varv till denna jul? Vilket är de verkliga förväntningarna som du faktiskt vill leva upp till? Du får välja några stycken bara. Och vilka förväntningar kan du låta bli att uppfylla? Du måste faktiskt ingenting. Du kan låta bli att sätta upp en adventsstjärna i fönstret. Och du måste inte göra som det alltid har varit. Du kan vara den som bryter mönstret.

Och vilka förväntningar kan du tona ner på dig själv? Och välja att göra sådant du mår bra av i själen istället? Det är faktiskt Ditt liv som ska levas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *