Livet är värdefullt

Påminn dig själv om att livet är värdefullt varje dag. Var tacksam varje dag. Gör det till en vana att tänka eller skriva ner 3 saker varje dag som du är tacksam för har hänt, eller som du är tacksam för i förskott inför nästa dag. Antingen skriver du fritt eller så kan du ta hjälp av en redan förtryckt kalender. Jag har en fin kalender från Kreativ Insikt som Carolina Gårdheim gjort. Den reflekterar jag i varje kväll – ”Viktigast i dag” och ”Tack i förskott för” sätter riktlinjerna för nästa dag, och reflektioner över dagen som varit styrs av slumpmässiga rubriker som t ex ”Uppnådde”, ”Tacksam för”, ”Lyckades”, ”Tog emot”, ”Såg”, ”Lärde mig”, ”Älskade” eller ”Unnade mig”.

Kanske har du hört talas om Kristian Gidlund? Hans blogg ”I kroppen min” exploderade av besökare. Hans inlägg har nu också blivit bok ”I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början”. Han var också sommarpratare 2013. Han avled i cancer i september 2013, endast 29 år gammal. Han sa bland annat så här: Det är en lyx att ha en kropp som fungerar.

Varje dag kan du vara tacksam över din kropp.

Om det händer något omvälvande i vårt eget liv eller i vår närhet, då slår ofta påminnelsen ner som en bomb. Jag brukar titta på Renées Rubriker på TV, jag tycker om att höra andra berätta om sina liv och lärdomar. I tisdags hörde jag de klokaste ord jag hört från någon på länge. Det var under ett inslag om Cameron Clapp från Kalifornien, som mirakulöst överlevde en tågolycka när han var 15 år gammal. Men där han förlorade båda sina ben och en arm. 7 år senare förlorade han även sin tvillingbror, som dog av en överdos.

I programmet besöker Cameron platsen för tågolyckan och säger: ”-Att vara tillbaka här får mig att minnas hur värdefullt livet är. Det får mig att känna mig tacksam.”
Cameron säger också: -Vi styr själva över vårt liv. Gör ditt allra bästa.”
”-Det handlar om insidan, det är den som är viktig. Det du har inuti.”
”-Det handlar inte om vad som händer, utan mer om vad du gör av det. Det är din reaktion och dina beslut som ger resultat.”
”-Det är vad du gör av varje erfarenhet, positiv eller negativ… Det handlar om lärande och framsteg. En utveckling för var och en av oss, och hur vi skapar oss själva. Vi styr alla våra liv. Hur det blir beror på våra val och beslut.”
Och Cameron avslutar med: ”-Livet är fyllt av värde och mening. Du måste göra ditt bästa…”

Bilden nedan är från Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i mars i år. Utställare är Astrid Lindgrens Näs. Det står så här med guldbokstäver på den mossiga muren:

Livet är något man måste vara rädd om, förstår du inte det?
/Ronja Rövardotter

Livet är värdefullt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *