Stäng 2023

För att kunna gå in i 2024 med fokus framåt, är det bra att först ha stängt detta år 2023 som vi nu endast har tre veckor kvar på. I denna stökiga tid tror jag det är viktigare än någonsin. Varför? Jo, för att jag vet att du har växt som människa, på ett eller annat sätt. Och då är det bra om du också själv är medveten om det. När du stänger 2023 ser du om du uppnått några av dina mål, utvecklats, fått nya erfarenheter. Du ser samtidigt i vilken utsträckning du har följt dina värderingar och ditt hjärta. Kanske behöver du sedan göra några korrigeringar till 2024 för att få in mer av det.

Det gör du så här:
Fundera på vad du har lärt dig under 2023. Om du gjort några viktiga insikter och uppfyllt några mål och drömmar. Vilka rädslor du utmanat. Vad du är tacksam för och vilka människor du mött eller saknat. Vad du är mest stolt över 2023 och vad du vill lämna bakom dig. Vilken hjälp du fått och hur du tagit hand om dig själv. Skriv ner allt du kommer på!

Du är helt fantastisk! Du har gjort så gott du kan utifrån dina förutsättningar. Det vet jag. Bär dina nya erfarenheter och lärdomar med huvudet högt och en stolt hållning.

Under julledigheten ser du till att ta hand om dig så mycket som möjligt. Gör det du tycker om, det som får ditt hjärta att sjunga. Det som är bra för din hälsa. Träna både kroppen och hjärnan. Få till en balans gällande återhämtning och fokus framåt.

Gör allt detta för att du tycker om dig själv, och för att du vill investera i den personen du ska umgås med resten av ditt liv. Dig själv. Du är värd det bästa!

Lev cykliskt och få ut mer av livet!

Både män och kvinnor kan leva cykliskt, ett sätt att få mer kraft och få ut mer av livet. Kunna passa på att gasa när man har mer kraft, och hushålla med kraften när den sinar. Män kan stötta kvinnor i sin närhet, om de ser att de påverkas mycket av sin menscykel eller förklimakteriet/klimakteriet, och man kan även leva cykliskt utifrån månen…

Kvinnor har mens från ca 12-14 årsåldern till ca 51-årsåldern. En stor del av kvinnans liv alltså. Menscykeln speglar vår hälsa, och berättar alltså för oss hur vi mår. Det är inte normalt att ha väldigt ont, blöda mycket eller lida på grund av sin menscykel! Gör vi det har vi obalans på något sätt i kroppen. Innan mensen försvinner och vi går in i klimakteriet, kan vi påverkas mer eller mindre av förklimakteriet. Förklimakteriet kan starta redan i 30-40 årsåldern, men i snitt kring 46 års ålder. I förklimakteriet ändras hormonbalansen i kroppen och vi kan påverkas från en dag till en annan med olika symptom, energinivåer, humör etc.

Ju mer vi lever i enlighet med vår menscykel innan klimakteriet, desto lättare blir övergången. Ju mer koll vi har på vår kraft i de olika delarna av cykeln, desto lättare har vi att anpassa oss och acceptera dagsformen. Och i förlängningen alltså både hushålla och använda vår kraft på bästa sätt.

Även för yngre kvinnor som nyligen fått mens, är det bra att lära sig sin naturliga cykel. Innan de skaffar p-piller, då detta sedan gör så att de inte längre har en aktiv menscykel. Utan aktiv menscykel har vi lägre nivåer av östrogen och progesteron i kroppen, och kan inte dra nytta av t ex samma energi, lust och kreativitet som med en aktiv menscykel.

Hur lever vi i enlighet med vår cykel då? Efter sista dagen på vår senaste blödning börjar vår ”inre vår”, som pågår i ca 7 dagar, därefter kommer vår ”inre sommar” i ca 4 dagar. Efter det kommer den ”inre hösten” och pågår i ca 12 dagar, och avslutas med vår ”inre vinter” i ca 5 dagar. Kortfattat – under vintern har vi mens, då kanske vi behöver vila för att vi är trötta, och har bara tillräckligt med energi till oss själva, inga andra. Samtidigt har vi också gått in i vår uppbyggande period, så träningen vi orkar med här har en större effekt än annars och gör oss starkare. Under våren kommer energin, på alla sätt och vis! Du är snabbare, mer impulsiv, äventyrlig, kreativ, stark, uthållig! Sedan kommer sommaren med ägglossning, flow och ännu högre energinivå! Du har självförtroende och kan lösa alla problem som dyker upp. Du når din peak och sweet spot när det gäller träning, och bygger verkligen upp kroppen. Sedan kommer hösten och energinivåerna börjar dala och svaja. Kroppen känns tyngre, du får lättare ont, och humöret skiftar. Kroppen är inne i en nedbrytande fas, och träningen har inte lika stor effekt när det gäller t ex styrketräning.

Om vi kan följa med i dessa inre årstider, anpassa oss efter hur energinivån skiftar, så kan vi leva det liv som är bäst för vår kropp, just nu. Vi kan förklara våra behov lättare, och kanske på så sätt får en större förståelse från vår omgivning. Vi anpassar helt enkelt vår kraft utifrån vår cykel, och använder vår fulla kapacitet utifrån dagsformen!

Följ ditt hjärta

Tillåt dig att drömma!

I våra drömmar kan allt hända! Du är stark, modig, smart, kärleksfull, omtyckt, vacker, snabb! I våra drömmar har vi fortfarande känslan av att vi kanske faktiskt kommer klara av det. Ingen kan lägga sig i och förstöra, för du har ju inte plockat ner drömmen till verkligheten ännu.

Men du har ju heller inte fått uppleva känslan på riktigt av att ha vuxit som människa, och antagligen också missat att bli ännu lyckligare och modigare…

Det är läskigt att plocka ner våra drömmar och göra dem till mål. För då riskerar vi ju att någon krossar vår dröm, ungefär som när någon stampar på en insekt. Vi riskerar att misslyckas och bli förlöjligade av oss själva och andra. Men om vi låter bli får vi aldrig veta hur magnifika vi kunde blivit. Hur vårt drömliv kunde sett ut. Om vi bara hade vågat göra det där som många andra bara drömmer om.

Så tillåt dig att drömma, för det är där det börjar gro ett litet frö! Vill du skriva en bok? Göra Tjejklassikern eller En svensk klassiker? Lära dig spela piano? Drömmer du om att ha en familj? Ett hus vid havet? Bestiga ett berg? Gå en danskurs, målarkurs? Starta en blogg? Uppfinna något? Äga en flakmoppe? Låt fröet växa till sig, och slutligen plockar du blomman och visar den för världen! Och börjar det pirra i kroppen är det en bonus, då vet du att du är på helt rätt spår, bara att köra på!

Jag gillar att hjälpa andra använda sin fulla kapacitet!

För då känner jag att jag bidrar med något meningsfullt till den här världen. Jag känner mening när jag hjälper andra växa som människor. Växa kan man göra på många olika sätt. Genom att utmanas, genom att bli starkare, snabbare, få en ny insikt, få en spark i baken. När man blir inspirerad och tar ett första steg, när man lär sig något nytt fysiskt om sin kropp, sin anatomi, sin hjärna, sina tankar. När man blir rörligare, explosivare, gladare.

Runt det skapar jag ständigt mitt liv. I många år sökte jag, och visste inte hur jag skulle få till ett liv där jag kunde bidra med något meningsfullt. Nu vet jag. Alltså har jag blivit Certifierad coach, Licenserad personlig tränare, Diplomerad idrottsmassör, Diplomerad i DISC, Stark genom klimakteriet certifierad coach, Mobility specialist. Skrivit en bok.

Jag finns. Och jag lever. Nu. Inte sen.

Jag uppfyller mitt syfte i livet varje dag. Jag hjälper andra att växa varje dag. Jag lever i ett flow varje dag. Jag är inte glad varje dag, jag är inte pigg varje dag. Mitt liv går upp och ner precis som för alla andra. Men jag känner mening varje dag.

Önskar dig detsamma!

Hur vill du ha ditt 2023 egentligen?

Hur vill du ha ditt 2023? Vilka rubriker vill du ha? Huvudsaken är att du tar ut riktningen!

  • Mitt hjärtas drömmar
  • Min vision för 2023
  • De mål jag är inspirerad att nå 2023
  • Mina motton 2023
  • Att göra

Så, vad vill du att ditt 2023 ska innehålla? Utmaningar? Glädje? Äventyr? Relationer? Vill du uppfylla någon dröm? Vad vill du fortsätta med? Vilket motto vill du ska styra ditt liv?

Strunta i att tänka på vad som är realistiskt och inte. Låt tankarna vandra fritt, som om du brainstormar. Det finns inget rätt eller fel. Inga pekpinnar. Du kan nå precis dit du vill. Sedan tar det bara lite olika lång tid.

Vad vill du göra klart, vad vill du prova på, vad vill du lära dig? Vilka människor vill du kontakta? Vilka drömmar vill du uppfylla? Hur vill du bli inspirerad? Vad vill du komma ihåg mest från året som gått när du tittar tillbaka på det?

Det viktigaste är sedan att du trattar ner detta i några mål som du vill styra riktningen mot. För utan mål så är risken stor att du slösar bort värdefull tid för dig på annat som inte tar just dig framåt. Om du har mål så vet du helt enkelt vad du ska lägga din viktiga tid på, och behöver inte stå kvar och stampa på samma plats. Du kommer ha lättare att säga nej och slipper hamna i andras agenda, och lättare kunna ta steg för steg åt ditt håll. Slutligen gör du en första att-göra-lista. När du sedan har betat av saker på denna lista gör du bara en ny att-göra-lista. Och så fortsätter du så tills du har nått dina mål!

Vad tror du får din kropp att må bra och ditt hjärta att sjunga 2023? Heja dig!

Stäng 2022

För att kunna gå in i 2023 med fokus framåt, är det bra att först ha stängt detta år 2022 som vi nu endast har tre veckor kvar på. I år tror jag det liksom förra året är viktigare än någonsin. Varför? Jo, för att jag vet att du har växt som människa, på ett eller annat sätt, på grund av eller tack vare allt stök som varit med Corona-pandemin och kriget i Ukraina. Och då är det bra om du också är medveten om det. När du stänger 2022 ser du om du uppnått några av dina mål, utvecklats, fått nya erfarenheter. Du ser samtidigt i vilken utsträckning du har följt dina värderingar och ditt hjärta. Kanske behöver du göra några korrigeringar till 2023 för att få in mer av det.

Det gör du så här:
Fundera på vad du har lärt dig under 2022. Om du gjort några viktiga insikter och uppfyllt några drömmar. Vilka rädslor du utmanat. Vad du är tacksam för och vilka människor du mött eller saknat. Vad du är mest stolt över 2022 och vad du vill lämna bakom dig. Vilken hjälp du fått och hur du tagit hand om dig själv. Skriv ner allt du kommer på!

Du är helt fantastisk! Du har gjort så gott du kan utifrån dina förutsättningar. Det vet jag. Bär dina nya erfarenheter och lärdomar med huvudet högt och en stolt hållning.

Under julledigheten ser du till att ta hand om dig så mycket som möjligt. Gör det du tycker om, det som får ditt hjärta att sjunga. Det som är bra för din hälsa. Träna både kroppen och hjärnan. Få till en balans gällande återhämtning och fokus framåt.

Gör allt detta för att du tycker om dig själv, och för att du vill investera i den personen du ska umgås med resten av ditt liv. Dig själv. Du är värd det bästa!

Du är viktig!

Snart står julen för dörren…

Vad tänker du om det? Jag hörde häromdagen uttrycket ”novent” för första gången. Alltså att man smyger igång julmyset redan nu i november. Vissa blir nog lite stressade av detta, men noventfirarna är nog extra glada att de fått ett ord på sitt beteende.

Mår du bra av att julmysa läääänge, så kör på bara! Men då får du lova mig att hålla stressen borta, dina ögon tindrande och ditt hjärta sjungande ända fram till jul.

Kring juletid är det nog annars så att mångas förväntningar dras till sin yttersta spets (likaså på semestern). Pyntandet ska se ut på ett visst sätt (för så har det alltid varit!), önskelistor skrivs i takt med att barnens ögon tindrar, släktingar hälsas på, och det ska fikas advent och ätas julgodis.

Adventskalendrar ska fixas (och kanske t o m paket köpas till en paket-kalendern), lucia-kläder ses över till barnen (som kanske ändå ändrar sig i sista stund från tomtenisse till pepparkaksgubbe), julkort skrivas, adventspynt ska fram, ljusslingor ska upp utomhus, lökar ska planteras, julgardiner ska upp, lussebullar ska bakas, alla familjemedlemmar ska hinna till frissan i tid… OCH ovanpå det ska julklappar införskaffas.

Ska du fundera ett varv till denna jul? Vilket är de verkliga förväntningarna som du faktiskt vill leva upp till? Du får välja några stycken bara. Och vilka förväntningar kan du låta bli att uppfylla? Du måste faktiskt ingenting. Du kan låta bli att sätta upp en adventsstjärna i fönstret. Och du måste inte göra som det alltid har varit. Du kan vara den som bryter mönstret.

Och vilka förväntningar kan du tona ner på dig själv? Och välja att göra sådant du mår bra av i själen istället? Det är faktiskt Ditt liv som ska levas.

Att skapa sinnesro

Vi kan inte hitta äkta sinnesro någon annanstans, inte på en semesterresa, inte med den där nya prylen. Inte till helgen, inte till semestern. För den finns bara på riktigt inuti dig.

”Det är svårt att finna lyckan inom sig,
och omöjligt att finna den någon annanstans.”

Ett citat ur boken ”Så in i själen” av Agneta Sjödin, orden sägs komma från den franska 1700-talsmoralisen Nicolas Chamfort.
Du själv formar ditt liv genom de val du gör och hur du väljer att agera på det som händer omkring dig. Alltså kan du välja att vara lycklig här och nu! Du kan skapa sinnesro när som helst. Du måste inte vänta på semestern. Du måste inte resa bort för att hitta lyckan. Den finns närmare än du tror! Men du kanske behöver uppbringa lite mod först, att förändra något som skaver. För att komma närmare dig själv.

Sinnesrobönen:

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden.”

Hemläxa: Använd din sommar till att komma på vad äkta sinnesro är för just dig!