Jessicas berättelse

Jessica Bené, det är jag det!En dag, som så många andra dagar, började jag fundera på ekorrhjulet som bara rullar på med man, barn, huslån, fast anställning och stressigt på jobbet. Men denna gång kändes det annorlunda, som att jag satt fast i ett skruvstäd, jag kände att livet höll på att ta kontrollen över mig, och började fundera på hur jag skulle kunna ta tillbaka den kontrollen. Jag funderade på hur jag skulle kunna vara mer sann mot mig själv och det jag tycker är viktigt i livet, att till exempel vara närvarande och njuta av ögonblick i vardagen och att få chansen att göra något meningsfullt. Men det kändes nästintill omöjligt eftersom jag inte kunde studera vidare på grund av vår ekonomi, och trodde därför att jag inte skulle kunna utvecklas som jag vill.

Jag blev så desperat att jag började googla på något i stil med – hur hitta balans i livet? Och så hittade jag Emma Pihls (professionell coach och föreläsare) hemsida inspirera.nu, postade ett desperat inlägg, och fick sedan ett personligt mail från henne några dagar senare. Hon tyckte helt klart att jag nog skulle ha nytta av lite coaching för att underlätta vardagen. Detta satte igång tankarna hos mig, och jag började på egen hand reflektera över frågan: –Vad är jag bra på egentligen? Och kom fram till att jag är positiv, bra på att lyssna och peppande. En idé började då gro i mig… Till saken hör också att jag några år tidigare hade träffat en karriärcoach för första gången via Unionen när jag sökte nytt jobb. Hon hette Moa, och hon var en riktigt bra coach. Hon var peppande, gav mig otroligt mycket positiv feedback och hon trodde verkligen på mig. Med henne i tankarna och funderingar på mina egna bra egenskaper föddes så idén – jag vill också bli coach!

Jag googlade runt på coachutbildningar, och hittade Akademi Coachstjärnan. De hade en intensivutbildning som jag kunde gå delvis under sommaren – då kunde jag ju ta semester från mitt vanliga jobb och gå denna utbildning! Jag hade dock inte tillräckligt med pengar till utbildningen, så jag tänkte att jag kanske kunde få min arbetsgivare att betala en del av den, bara de skulle se värdet det skulle innebära för dem. För att få peppning i detta gick jag återigen till en karriärcoach hos Unionen. Detta resulterade i att jag skrev ihop en sida med bakgrund, syfte, metod och mål med coaching på min arbetsplats, pratade med min chef, och fick bidrag till utbildningen!

Efter utbildningen fick jag då parallellt med mitt vanliga arbete även coacha mina kollegor, och hålla några inspirerande workshops för dem. I skiftet mellan 2011/2012 registrerade jag mitt eget företag Kraft & Drömmar som jag sedan fortsatte bedriva på fritiden. Som på så många andra arbetsplatser gjorde de nedskärningar, och då tog jag chansen och tog klivet fullt ut och hoppade! Fokuserade på heltid på Kraft & Drömmar under ett halvår, sedan fick jag chansen att även börja jobba med något annat meningsfullt – på Itrim. Den storyn kan du läsa mer om i mitt blogginlägg ”Var uppmärksam” (från 17 sep 2014). Hösten 2015 anslöt jag mig även till teamet hos Friendy, som jobbar med att hjälpa barn att utforska och hantera sina känslor. Anledningen till det har också en egen story. Efter Itrim fick jag äran att arbeta i ett halvår på Curves – och hann inspirera och coacha många kvinnor kring träning, bra mat och motivation innan vi stängde centret i Åkersberga. Där och då insåg jag att jag tyckte mycket om att peppa dessa kvinnor i sin träning, och då väcktes intresset för att bli PT (personlig tränare). Och återigen hittade jag en utbildning som passade mig, min vardag och min ekonomi, nämligen på folkhögskolan Lillsved. De erbjöd också delvis distansutbildning. För att kunna kombinera min PT-utbildning med arbete började jag sedan arbeta för Ready For Change, som också erbjöd träning, kost och motivation, fast online.

När min PT-utbildning var klar, och jag blev Licenserad PT började jag direkt jobba som PT på SATS i Näsby Park, Täby. Efter 2 år valde jag att fortsätta som PT, fast på ett större, nyöppnat SATS center i Arninge. Där det fanns möjlighet för mig att hjälpa/inspirera ännu fler. Nu har jag jobbat som PT i över 3 år, i hälsobranschen i över 7 år och som Coach i över 10 år, och jag älskar min vardag! Jag fyller alltså mina dagar med meningsfullt arbete i många olika former – jag jobbar med motivation och mental kapacitet i mitt eget företag Kraft & Drömmar och fysisk och kroppslig kapacitet som PT på SATS. Tänk att jag har gått från där jag startade till att idag arbeta med så många meningsfulla saker som går helt i linje med mina värderingar, styrkor och drivkrafter!

Och jag kan lugnt säga att min dröm har gått i uppfyllelse. Dubbelt upp!