Både män och kvinnor kan leva cykliskt, ett sätt att få mer kraft och få ut mer av livet. Kunna passa på att gasa när man har mer kraft, och hushålla med kraften när den sinar. Män kan stötta kvinnor i sin närhet, om de ser att de påverkas mycket av sin menscykel eller förklimakteriet/klimakteriet, och man kan även leva cykliskt utifrån månen…
Kvinnor har mens från ca 12-14 årsåldern till ca 51-årsåldern. En stor del av kvinnans liv alltså. Menscykeln speglar vår hälsa, och berättar alltså för oss hur vi mår. Det är inte normalt att ha väldigt ont, blöda mycket eller lida på grund av sin menscykel! Gör vi det har vi obalans på något sätt i kroppen. Innan mensen försvinner och vi går in i klimakteriet, kan vi påverkas mer eller mindre av förklimakteriet. Förklimakteriet kan starta redan i 30-40 årsåldern, men i snitt kring 46 års ålder. I förklimakteriet ändras hormonbalansen i kroppen och vi kan påverkas från en dag till en annan med olika symptom, energinivåer, humör etc.
Ju mer vi lever i enlighet med vår menscykel innan klimakteriet, desto lättare blir övergången. Ju mer koll vi har på vår kraft i de olika delarna av cykeln, desto lättare har vi att anpassa oss och acceptera dagsformen. Och i förlängningen alltså både hushålla och använda vår kraft på bästa sätt.
Även för yngre kvinnor som nyligen fått mens, är det bra att lära sig sin naturliga cykel. Innan de skaffar p-piller, då detta sedan gör så att de inte längre har en aktiv menscykel. Utan aktiv menscykel har vi lägre nivåer av östrogen och progesteron i kroppen, och kan inte dra nytta av t ex samma energi, lust och kreativitet som med en aktiv menscykel.
Hur lever vi i enlighet med vår cykel då? Efter sista dagen på vår senaste blödning börjar vår ”inre vår”, som pågår i ca 7 dagar, därefter kommer vår ”inre sommar” i ca 4 dagar. Efter det kommer den ”inre hösten” och pågår i ca 12 dagar, och avslutas med vår ”inre vinter” i ca 5 dagar. Kortfattat – under vintern har vi mens, då kanske vi behöver vila för att vi är trötta, och har bara tillräckligt med energi till oss själva, inga andra. Samtidigt har vi också gått in i vår uppbyggande period, så träningen vi orkar med här har en större effekt än annars och gör oss starkare. Under våren kommer energin, på alla sätt och vis! Du är snabbare, mer impulsiv, äventyrlig, kreativ, stark, uthållig! Sedan kommer sommaren med ägglossning, flow och ännu högre energinivå! Du har självförtroende och kan lösa alla problem som dyker upp. Du når din peak och sweet spot när det gäller träning, och bygger verkligen upp kroppen. Sedan kommer hösten och energinivåerna börjar dala och svaja. Kroppen känns tyngre, du får lättare ont, och humöret skiftar. Kroppen är inne i en nedbrytande fas, och träningen har inte lika stor effekt när det gäller t ex styrketräning.
Om vi kan följa med i dessa inre årstider, anpassa oss efter hur energinivån skiftar, så kan vi leva det liv som är bäst för vår kropp, just nu. Vi kan förklara våra behov lättare, och kanske på så sätt får en större förståelse från vår omgivning. Vi anpassar helt enkelt vår kraft utifrån vår cykel, och använder vår fulla kapacitet utifrån dagsformen!